Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja po ponovni izvolitvi

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je državljankam in državljanom po delnih neuradnih izidih predsedniških volitev in po skoraj vseh preštetih glasovnicah podal govor v medijskem središču Cankarjevega doma.

Predsednik Pahor se je v govoru najprej vsem, ki so odšli na volitve in za vero v demokracijo, zahvalil in napovedal: “Potrudil se bom, da bodo bolj verjeli v demokracijo in njene institucije tudi tisti, ki se volitev niso udeležili.”

“Pred petimi leti jih je mnogo glasovalo zame, ker so bili proti tedanjemu predsedniku, letos so glasovali zame, ker so bili za aktualnega predsednika in našo politiko,” je dejal predsednik. Podporo razume kot veliko odgovornost in poskusil bo upravičiti vsa pričakovanja. Pomembno se mu zdi, da so ljudje glasovali za politiko povezovanja. Po 20 letih se je tudi prvič zgodilo, da je nekdo na tako visokem položaju dobil vnovičen mandat.

Predsednik Pahor je dejal, da se je iz kampanje tudi mnogo naučil. Napovedal je, da bo v glavnem delal tako kot zdaj. Bo predsednik vseh, povezoval bo in gradil na tem, kar je skupno. Kot je dejal v govoru v medijskem središču v Cankarjevem domu, je razumel, da ljudje od predsednika republike pričakujejo, da se pogosteje in jasneje izreče o nekaterih pomembnih vprašanjih in da na ta način prenese njihov glas v slovensko politiko. A to ne pomeni, da bo od danes na jutri povsem spremenil koncept svojega oglašanja in sodelovanja v političnih razpravah.

Predsednik Pahor  je dejal, da se bo potrudil, da bo njegov glas bolj slišan. A ob tem poudaril, da se bo še vedno oglašal na način, da bo “slovenski politiki pomagal reševati probleme in ne poglabljati razlik”.

Najbolj pomembno sporočilo rezultata volitev je po predsednikovem mnenju, da zmagujejo tiste sile in tista sporočila, ki povezujejo. “Slovenija je šla skozi hudo krizo, ki je poglobila nezaupanje do vsega. Zdi se mi, da počasi, a zanesljivo Slovenci postajamo bolj samozavestni, bolj suvereni, smo bolj odprti, manj prepirljivi. Dokončno smo spoznali, da so med nami lahko številne razlike, ni pa nobene potrebe, da se sovražimo,” je Pahor še izpostavil v govoru.

Predsednik Pahor je volilno udeležbo vseeno ocenil kot “korak naprej”, saj ni bistveno odstopala od prvega kroga pred tremi tedni. “Na volišča je prišlo več ljudi, kot smo pričakovali,” je dejal. Prepričan je še, da bodo državnozborske volitve prihodnje leto bistveno bolj spremljane.

Predsednik Pahor je nagovoril tudi Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot je dejal, je z njimi posebej iskreno in rad sodeloval in tako bo tudi v prihodnje. Tudi z oblastmi držav, kjer živijo Slovenci, se bo trudil biti dober sogovornik, a zahteven v smislu izpolnitve pričakovanj naše narodne skupnosti.

Za odličen rezultat je predsednik Pahor čestital nasprotniku Marjanu Šarcu. Upa, da bo Šarec s svojo ekipo sprejel njegovo vabilo, da se srečajo na “prijetnem in delovnem kosilu” in tudi na ta način nekako poslovijo od tega tekmovanja, ki je bilo po njegovih besedah pošteno in je minilo brez žaljivk in grdih opazk.

Predsednik Pahor se je zahvalil tudi podpornikom iz vrst parlamentarnih strank SD, DeSUS in NSi.

* V drugem krogu predsedniških volitev, ki so potekale 12. novembra 2017, je predsednik Pahor prejel podporo 53,09 odstotka volivk in volivcev.

 

Start typing and press Enter to search