Borut Pahor: Zdaj moramo izbrati, ali bomo šli v smer enotnosti ali v smer razklanosti.

Intervju tedna za Siol.net z nekdanjim predsednikom vlade in kandidatom za predsednika republike Borutom Pahorjem (petek 29.06.2012)

Končno vsi skupaj. To je slogan, s katerim bo Borut Pahor nastopil na predsedniških volitvah. Pravi, da hoče tako spomniti na zgodovinsko izkušnjo Slovencev, da lahko le enotni zmorejo velike premike.

Nekdanji predsednik vlade in SD je mojster političnega preživetja. V pol leta je prehodil pot od najbolj osovraženega politika v državi do kandidata za predsednika republike, ki lahko zmaga na volitvah.

Trenutna retorika Boruta Pahorja najbolj spominja na tisto med letoma 2000 in 2004, ko je bil predsednik državnega zbora. Po tem obdobju se je usidral na vrhu slovenskega političnega Olimpa. Po uspehih na volitvah v evropski parlament in leta 2008 na parlamentarnih volitvah je sledil lanski hud zdrs na predčasnih volitvah. Zdaj se znova poskuša prebiti na vrh.
Borutu Pahorju teatralnosti ne manjka. Poudarjanje enotnosti je njegov refren. Je pa tudi politik, ki se ne izogiba osebnim vprašanjem, zato smo ga pobarali, ali res verjame v angele, kot je dejal v nekem intervjuju.

Jasno brez vprašanja o odnosu z Milanom Kučanom in Zoranom Jankovićem ni šlo, govoril pa je tudi o “dobrem prijatelju” Igorju Lukšiču in “dragem kolegu” Milanu Zveru. In da, po znamenitem So what? (Pa kaj?) smo slišali novo angleško frazo: It’s that simple (Tako preprosto je to).

Celoten intervju si lahko preberete na www.siol.net