Čestitke novoizvoljenemu predsedniku republike Borutu Pahorju

Novoizvoljeni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes že prejel mnogo pisnih in telefonskih čestitk. Med drugimi mu je čestital tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, vodja evropskih socialistov Hannes Swoboda, predsednik stranke evropskih socialistov (PES) Sergei Stanishev in nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, ki je med drugim zapisal, da mu za prepričljivo zmago iz srca čestita, ter da ga pomirja spoznanje, da lahko Slovenija v teh težkih časih zaupa njegovemu zanesljivemu vodstvu.

Čestitke so posredovali tudi kardinal Franc Rode, nadškof Anton Stres, škof  Geza Erniša in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS Nedžad Grabus, Bernard Sadovnik predsednik skupnosti Koroških Slovencev in Slovenk in drugi.

Po telefonu ga je poklical tudi predsednik Republike Estonije Toomas Hendrik Ilves, ki mu je zaželel vse dobro ob njegovi izvolitvi in izrazil upanje, da se čim prej srečata.

Borut Pahor je prejel čestitke hrvaškega predsednika Iva Josipoviča, ki mu je v imenu državljanov Republike Hrvaške zaželel vse dobro in dodal, da je prepričan, da bo v predsedniškem mandatu nadaljeval vztrajno delo za vsestranski napredek in dobrobit vseh njenih državljanov. Čestitke ob izvolitvi je poslal tudi hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović.

Čestitko novoizvoljenemu predsedniku Slovenije je posredoval tudi predsednik Madžarske János Áder, ki je med drugim zapisal, da je zelo pomembno ohranjati in razvijati tradicionalno prijateljstvo med madžarskim in slovenskim narodom in poudaril, da bo sam naredil vse, kar je v njegovi moči, da se bodo stiki med državama še okrepili in da bodo madžarsko-slovenski dobrososedski odnosi še bogatejši.

Novoizvoljenemu predsedniku so čestitali tudi mnogi tuji ambasadorji; ameriški ambasador Mussomeli, angleški ambasador Paige in drugi.