Borut Pahor na tiskovni konferenci: Med ljudmi obstaja upanje

Predsedniški kandidat SD Borut Pahor pred drugim krogom predsedniških volitev pravi, da je le še malo ostalo do “nečesa, kar utegne po skupni nedeljski zmagi postati tako veliko, da bo dobilo svoje ime, novo upanje”.

Po njegovem mnenju so težave, s katerimi se soočamo, takšne narave, da jih nihče ne more premagati sam, temveč lahko samo skupaj premagamo krizo. Po njegovih besedah se postavlja vprašanje, po kateri poti bomo šli naprej, pri čemer meni, da so se ljudje v prvem krogu volitev že odločili, po kateri poti želijo iti.

Možnosti za dogovor med političnimi akterji so v najboljšem primeru do konca pomladi, v najslabšem pa je treba za to delati že bistveno prej, poudarja. Tako oceno, da je ura že pet do 12, razmere v državi morda le še zaostrujejo, pravi Pahor.

Dogovor, za katerega se Pahor zavzema, mora biti, kot pravi, veliko več od tega, ali bo prišlo do referendumov o slabi banki in holdingu. Zajema tri točke, in sicer ukrepe za izhod iz krize, ki jih podpirajo vse parlamentarne stranke, da se o teh ukrepih ne razpisuje ali pa ne podpira razpisa referendumov, pri čemer hkrati poudarja, da imajo seveda tudi ljudje legitimno pravico predlaganja referendumov, in da se ne razpihuje čustev, povezanih z različnimi pogledi na polpreteklo zgodovino.

Pahor je zatrdil, da se sicer o tem pogovarja z vsemi strankami. Glede razprav o alternativah sedanji vladi je Pahor ponovil, da je “najbolj primerna oblika trenutno premirje političnih nasprotnikov in dogovor o tem, kaj je njim skupnega, zakaj in kako bodo za tistim stali v naslednjem letu dni ali parih letih. Če in v kolikor takšnega dogovora ne bo, se nam ne piše nič dobrega, vendar potrebno je gledati ali in kako se je moč izogniti najslabšemu, to je politična kriza. Torej, ali obstoji neka alternativa? Alternativa, ki pa mora imeti ime novega predsednika vlade, ki ima politično večino v parlamentu. Vse drugo je politična kriza. To je ta velika diskusija o zamenljivosti vlade. Predsednik države je zamenljiv, jaz sem zamenljiv, vlada je zamenljiva. Gre za vprašanje kako, na kakšen način”, je poudaril ter ob tem izpostavil tudi pomen zaupanja med vlado, opozicijo in socialnimi partnerji pri spoštovanju dogovorov. Politična kriza, ki bi Slovenijo lahko zajela leta 2013, bi jo lahko stala razvoja cele generacije, je dejal.

Na vprašanje, ali je res moč verjeti v dogovor, pa je predsedniški kandidat izpostavil, da je ob delu in druženju z ljudmi spoznal, da med ljudmi obstaja upanje. “Zaradi silovitega nagona po preživetju. Ne zaradi njih! Zaradi otrok!”, in nadaljeval z opisom izkušnje z delovne brigade, kjer je z ekipo prostovoljcev pomagal družini iz Turnišča pri prekrivanju hiše: “Ko smo vprašali gospo, kako preživi deset otrok, z eno plačo, je rekla, Borut, naj te ne skrbi to, to bom jaz že opravila. Jaz sem mama. Tisto, kar jaz pričakujem od tebe, ni da v prvi vrsti skrbiš, kako bodo oni jedli, ker bom za njih že jaz poskrbela, tvoja odgovornost je, da bom jaz lahko videla, da je luč na koncu tunela, da bodo oni lahko postali starši malo bolj premožnih otrok. Ne premožnih v materialnem smislu, ampak premožnih v smislu vere v eno upanje. In pravim vam, med ljudmi to upanje je”, je zaključil.