Borut Pahor na 7. Croatia Summitu z voditelji o evropski perspektivi Zahodnega Balkana, 6. in 7. julij 2012

Borut Pahor, se je na povabilo Vesne Pusić, ministrice za zunanje zadeve Republike Hrvaške, udeležil mednarodne konference 7. Croatia Summit, ki je potekala 6. in 7. julija v Dubrovniku. Letošnja konferenca je potekala pod naslovom »State Buliding and the EU Experience«.

Letna mednarodna konferenca Croatia Summit je namenjena dialogu in izmenjavi mnenj na najvišji politični ravni o aktualnih političnih, varnostnih in ekonomskih izzivih Jugovzhodne Evrope in EU. Glavne teme letošnje konference so bile: evropska perspektiva kot gonilna sila družbenih in političnih sprememb, vzpostavitev institucij v post-konfliktnih družbah, političnih in varnostnih izzivih ter o partnerstvu in vzpostavitvi institucij Južnega Sredozemlja. Osrednji namen konference je priložnost za pogovor o aktualnih temah pomembnih za Jugovzhodno Evropo (JVE) in širše. Na konferenci pa so udeleženci razpravljali tudi o aktualnih dogodkih v Južnem Sredozemlju.

V okviru tokratne konference je imel poslanec SD in kandidat za predsednika republike Borut Pahor tudi števila bilateralna srečanja. Pred uradnim začetkom konference se je na kratko srečal z Valentinom Inzkom; visokim predstavnikom za BIH. Drugi dan konference se je Borut Pahor sestal s podpredsednikom slovaške vlade in ministrom za zunanje zadeve Miroslavom Lajčakom. Sogovornika sta spregovorila o evropski perspektivi Zahodnega Balkana in izmenjala mnenja o trenutni situaciji v tej regiji.

Ob robu konference je Borut Pahor poklepetal s Hashimom Thaçijem, kosovskih premierjem, nato pa je imel dolg in konstruktiven pogovor z nekdanjim srbskim predsednikom Borisom Tadićem, s katerim sta tudi skupaj obiskala zaključni panel mednarodne konference Croatia Summit 2012.

Ob koncu konference je Borut Pahor imel tudi kratko izjavo za medije, kjer je komentiral ponovno rokovanje kosovskega premierja in nekdanjega srbskega predsednika ob tem dogodku, in sicer: „Rokovanje nekdanjega predsednika Tadića in premierja Thaçija na Croatia Summit je morda majhen korak, a je v pravo smer.“

Borut Pahor se je v Dubrovniku sestal tudi z visokim ameriškim diplomatom (pomočnikom namestnika ameriške državne sekretarke Hilary Clinton) Philipom Rickeerjem, ki je v Dubrovnik prispel iz Beograda, kjer je opravil pogovore z novim srbskim predsednikom in drugimi vidnimi predstavniki oblasti v Beogradu. Pahor in Reecker sta spregovorila o razmerah na Zahodnem Balkanu s posebnim poudarkom na odnosih med Beogradom in Prištino.

Po zaključku uradnega dela konference in uspešnih pogovorih, je Borut Pahor kot vsako leto doslej, tudi tokrat odšel na tradicionalni tek po ulicah Dubrovnika. Ob povratku v hotel se je na kratko srečal tudi s hrvaško ministrico za zunanje zadeve Vesno Pusić.